Alergeny

Seznam alergenních složek, který byl publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13. 12. 2014 směrnicí 1169/2011 EU, je následující:

1 – obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ješmen, oves, špalda, kamut neboAlergeny jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

2 – korýši – a výrobky z nich

3 – vejce – a výrobky z nich

4 – ryby – a výrobky z nich

5 – podzemnice olejná (arašídy) – a výrobky z nich

6 – sójové boby (sója) – a výrobky z nich

7 – mléko – a výrobky z něj

8 – skořápkové plody – mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich

9 – celer – a výrobky z něj

10 – hořčice – a výrobky z ní

11 – sezamová semena (sezam) – a výrobky z nich

12 – oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13 – vlčí bob (lupina) – a výrobky z něj

14 – měkkýši – a výrobky z nich.

 

  • Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.
  • Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
  • Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku vyznačeno číslem odpovídajícho alergenu.
  • Seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek, bude v blízkosti jídelního lístku.